The Clean IT Project

NSA poster

NSA poster by David Westerfield

Nedávno jsem se díky Marku Mahutovi, předsedovi SOITu dozvěděl o projektu “The Clean IT Project“. Projekt podporuje Evropská unie a pokud se podíváte na jejich web, tak první věc co uvidíte je jeden velmi znepokojující odstaveček. Ten popisuje, že cílem projektu je boj s terorismem na Internetu. Proč je to tak znepokojující? Všichni víme, k čemu se boj s terorismem používá. Teroristi se hodí, pokud je potřeba výmluva, proč omezit lidem svobody, proč uzurpovat větší moc nebo pokud je potřeba utopit hodně peněz v nějakém nesmyslném projektu. A z prvního odstavce to vypadá, jako by cílem projektu byla velká cenzura internetu, masivní sledování a zavedení přísných trestů. Když jsem prošel zbytek webu, přestalo to být tak úplně černé. Ve výsledku celý projekt je jen o diskuzi mezi poskytovali internetu a vládami, aby se dohodli co by bylo možné a co ne. Diskuze ničemu neškodí, ne? Navíc výstupem projektu nemá být žádný nový zákon, ale jen sada doporučení, jak bojovat s terorismem “správně”. Pořád se mi to ale nezdálo, na webu byl k dispozici e-mail, tak jsem jim napsal. Včera mi přišla odpověď, tak bych se o ní rád podělil s veřejností. Můžete si přečíst celý e-mail skoro tak jak přišel. Změnil jsem jen formátování aby se to lépe četlo a vynechal jsem e-mailovou adresu, abych nepodporoval spammery. Pokud si nechcete číst celý e-mail v angličtině, zmíním co jsem se dozvěděl.

První co mě trápilo bylo, že na webu je uvedeno jen pár států a žádné firmy. Dozvěděl jsem se ale, že diskuze se účastní zástupci více zemí, že ti na webu byli jen hlavními partnery v počátku projektu. Co se firem týče, zástupce tam má Holandský, Španělský a mezinárodní internetový provider. Konkrétní jména jsem se ale nedozvěděl. Časem se je snad dozvíme. Zatím se jim moc nelíbí být spojováni s projektem, který ještě nemá žádné výstupy jen přinejměnším složité a kontroverzní cíle.

Teď ale k tomu pozitivnímu co jsem se dozvěděl. V průběhu tohoto týdne, pravděpodobně někdy v průběhu dneška, bude zveřejněn draft, který je výstupem prvního setkání a diskuze. Draft bude veřejně dostupný a kdokoliv bude mít šanci ho komentovat a zasílat připomínky. To je dobrá zpráva, ne? Můžeme se tedy pokusit dohlédnout na to, aby výsledné doporučení neobsahovalo nic zlého. Navíc pokud bude výsledné doporučení dostatečně příčetné, mohlo by posloužit jako nástroj proti už existujícím/plánovaným omezením Internetu. Vím, je to naivní představa, ale pokusit se můžem. Navíc jsem se dozvěděl, že minimálně člověk, který mi odpovídal, si je vědom důležitosti svobodného Internetu a soukromí na něm. Tak uvidíme.

Pokud vás projekt znepokojil, či zaujal, můžete si přečíst celý e-mail, počkat si na publikaci draftu, komentovat a ujistit se, že doporučení budou dostatečně rozumná 😉