Jak jsem přešel na vlastní server

Mainframe by OCALPřed skoro rokem jsem opustil webhosting a přešel jsem na vlastní VPS (mám teď pro sebe celý virtuální stroj). Tak bych se chtěl lehce podělit o své zkušenosti. Začnu lehkým úvodem, proč, co, kde, jak a příště povím něco o konfiguraci jednotlivých služeb.

Motivace

Co mě vůbec k migraci vedlo? Se službami webhostingu jsem byl spokojen. Mohl jsem si sám vytvářet nové subdomény, místa bylo dost a o server se pečlivě staral někdo jiný. Přesto jsem uvažoval o vlastním serveru. Proč? Důvodů bylo několik…
Webhosting je fajn, ale pořád k tomu je jen webátko a zabezpečené ftp. Občas se shell access hodí. Měl jsem tehdy blog rozpadající se nad SQLite a synchronizovat ji s lokalni kopií abych mohl dělat úpravy databáze nebylo zrovna nejpohodlnější. Já vím, můžu si za to sám, zvolil jsem si pochybný blog a SQLite místo normálního blogu a MySQL. Ale přecijen je pohodlnější se ssh na server než si mountovat ftp.
Měl jsem taky různé služby různě po internetu a řikal jsem si, že by bylo na čase to trochu sjednotit. Měl jsem OpenVPN na domácím routeru, která nebyla na zrovna nejrychlejší lince. A rychlá VPN se hodí, když je v hotelu zákázána většina internetu. Nebo když potřebuju po ní komunikovat mezi dvěma počítači, co zrovna nejsou doma. Pak taky na IRC se připojuju ze serveru, kde mi běží irssi ve screenu. To sem do té doby řešil školním serverem 9ale pořád si dělám naděje, že brzo školu dokončím (ty naděje si dělám už pár let)). Neveřejný git taky není k zahození (vím, můžu si platit github, ale když mám za podobnou cenu celý server s mnohem větším diskem, kde nemusím provozovat jen git, tak to ztrácí smysl) Samozřejmě bylo argumentem pro i to, že si rád hraju, na stabilitě mi zas až tolik nezáleží a že chci mít právo si svůj server kdykoliv robít!!! :-B A v neposlední řadě jsem dostal zajímavou nabídku od kamaráda a openSUSE community membera, který provozuje VPS hosting.

Instalace

Virtuální server jsem získal a co dál? Já si tehdy zvolil pro instalaci distribuci openSUSE 11.4. Lidi kolem openSUSE znám a věřím, že odvádí skvělou práci. Jen dodám, že tou dobou byla 11.4 ve fázi rc nebo beta nebo něco takového. Jelikož jsem MySQL maintainer, tak jsem si jako jeden z prvních repozitářů přidal server:database:* repozitáře a nainstaloval si MySQL 5.5. Proč si trochu nezaexperimentovat 😉 Tehdy byla MySQL 5.5 ještě beta, ale stabilní webhosting mě už nebavil 😉 A s MySQL experimentuji na serveru dodnes, i když to je relativně klíčová komponenta mého serveru. Aktuálně používám MariaDB 5.3 (beta), ale ještě před pár týdny jsem měl MySQL 5.6 (taktéž betu).
S čím jsem na druhou stranu moc neexpirementoval byl web server. Tam jsem se rozhodl pro starý známý Apache (zádný nginx, či lighthttpd). Nechtěl jsem si moc hrát s konfigurací, tak jsem jen zkopíroval soubory z webhostingu, udělal dumpy databází a vše přenesl. Pak následovala konfigurace dalších služeb, o kterých se zmíním v některém z dalších zápisků.

Zkušenosti

Jak jsem spokojen? A jaký mám zkušenosti? Výborný. Můžu si dělat co chci a navzdory tomu, že zkouším Tumbleweed, betaverze MySQL a testuju i bety openSUSE, systém pořád běží spolehlivě a nenarazil jsem na žádné problémy. No dobře, přiznám, že se mi ho párikrát povedlo trochu zadrhnout, ale to bylo přehnaným optimismem, kterému učinil za dost oom killer. A i v tom případě pomohlo webové rozhraní k VPS (mimochodem moc hezky zpracovanému), kde jsem se připojil po VNC ke stroji, zjistil, co se děje a stroj vyrebootoval. Být to opravdový stroj v serverovně, tak by to tak snadné nebylo 😀 Takže jsem rád, že jsem se pro přechod na VPS rozhodl. A příště vám řeknu něco o konfiguraci služeb se kterými jsem si trochu více hrál 😉